Nieuws gemist? Opnieuw graven geplunderd • Alarm om verdacht pakket • Dramatische start Ten Hag
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van zondag 7 augustus.
07-08-2022
'Summerdrop': grote takken laten los van bomen door droogte, brandweer neemt gevaar weg
DINXPERLO - Op de Kalverweidendijk in Dinxperlo is de brandweer zondagmiddag langere tijd bezig geweest met het weghalen van een gevaarlijk hangende tak. Voorbijgangers hadden meerder takken op de weg zien liggen en bij inspectie bleek een grote tak van enkele meter hoog in de boom nog zo goed als los te hangen.
07-08-2022
Op festival Have a nice day in Borculo is streng toezicht: In het donker niemand het water in
BORCULO - Bezoekers kunnen op sommige festivals meer dan alleen dansen. Ze mogen ook een duik nemen in het zwembad of met een bootje varen. Een reddingsbrigade waakt over hun veiligheid.
07-08-2022
Plotseling overlijden ijsmaker Giancarlo Talamini (48) schokt familie: ‘Hij kreeg het maar niet op de rit’
Er gaat een schok door de Talamini-families in Overijssel en Gelderland. Familielid en ijsmaker Giancarlo Talamini uit Almelo is op 48-jarige leeftijd plotseling overleden. Op de dag dat het nieuws bekend wordt, is de Deventer Boekenmarkt aan de gang. Talamini Deventer heeft de deuren gewoon open.
07-08-2022
Mega-operatie voor Steengroeve Theater; ‘Het is nog mooier dan ik dacht’
WINTERSWIJK - De Freule staat in de startblokken. Het Steengroeve Theater is klaar voor de negende productie sinds de oprichting in 2010. Met dank aan de vele vrijwilligers, die dit weekeinde alles opgebouwd hebben. Er kan voor het echie worden gerepeteerd. Dinsdag is de eerste voorstelling.
07-08-2022
Valse start De Graafschap bij PEC Zwolle
De Graafschap is het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie met een nederlaag begonnen. PEC Zwolle was zondagmiddag in een erg matig duel met 2-1 te sterk.
07-08-2022
Politieman Toon keert zich fel tegen extreme boerenacties: 'Aantal boeren radicaliseert volkomen’
De Achterhoekse politieman Toon Ruiken (62) groeide de afgelopen jaren uit tot dé boeren-expert van de politie. Tegen extreme boerenacties spreekt hij zich fel uit. ,,Dat is terreur. Een kleine club boeren laat zich de kop gek maken, een aantal radicaliseert volkomen.”
07-08-2022
Van boter karnen tot manden vlechten: De Heurne stapt eens in de vijf jaar terug in de tijd
DE HEURNE - Alsof je een stap terug deed in de tijd, dat gevoel riep het oogstfeest in De Heurne zaterdag op.
07-08-2022
Provincie akkoord met sloop Katjafabriek; ruimte voor 34 woningen
'S-HEERENBERG - De voormalige dropfabriek van Katja in ’s-Heerenberg gaat de komende maanden grotendeels tegen de vlakte. De provincie Gelderland heeft groen licht gegeven voor de geplande sloop. Op de locatie aan de Lengelseweg is plek voor 34 woningen.
07-08-2022
Met Ilona Emaus en Roy Hassink een rondje suppen op de Berkel in Eibergen
EIBERGEN - Het Berkelpaviljoen op de Maat in Eibergen is sinds kort in gebruik als supschool. Sups-cool om precies te zijn. Ofwel: Sup is cool.
07-08-2022
Nieuws gemist? Dode gevonden tijdens zoektocht naar vermiste vrouw • Hoogste generaal gaat los bij Canal Parade
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van zaterdag 6 augustus.
06-08-2022
AZSV wint eerste oefenduel van Rohda Raalte
Vierdedivisionist AZSV heeft zaterdag het eerste oefenduel in de voorbereiding gewonnen. In Raalte werd Rohda met 2-0 verslagen door de Aaltenaren.
06-08-2022
Afschuw over dreigen met ‘hardste boerenacties’ ooit: ‘Straks vallen er dodelijke slachtoffers’
Radicale boeren onder leiding van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert dreigen met ‘de hardste acties’ ooit. Die oproep kan op steun, maar vooral ook keiharde kritiek vanuit de samenleving rekenen, zo blijkt uit een oproep van De Gelderlander aan lezers, met de vraag of er nog begrip is voor de houding van de actieboeren.
06-08-2022
Frontfotograaf Jesper (22) toont met zijn foto’s de impact van wrede oorlog: ‘Situatie in Oekraïens oorlogsgebied is surrealistisch’
DOETINCHEM/ CHARKOV - Het moment dat er inslagen waren van raketten en mortieren, op amper 200 meter van de plek in Charkov waar hij foto’s stond te maken, toen voelde Jesper Peeters zich wel even onveilig.
06-08-2022
Voetballen op een van de twee kruisingen die Bronkhorst rijk is
Dit keer erger ik me na twee minuten. We zitten op een terras in Zelhem aan een tafeltje dat ik heb uitgezocht. ,,Heb je nog een ander tafeltje”, vraagt hij aan de serveerster en loopt met haar mee. ,,Gevonden!”, hoor ik even later.
06-08-2022
Gevangenisgevoel verdwijnt uit Harreveld: ‘We nemen afscheid van de tralies, het prikkeldraad en de camera's’
HARREVELD - Weg met de tralies, de camera’s en het prikkeldraad. Jeugdzorglocatie 't Anker in Harreveld gaat haar uiterlijk veranderen en afscheid nemen van het gevangenisgevoel. ,,We zijn al lang geen penitentiaire jeugdinrichting meer, maar het pand straalt dat nog wel uit. Daar gaan we verandering in brengen”, zegt Bob Wiggers, regiodirecteur bij iHUB.
06-08-2022
Ghanese kinderen maken kennis met Nederlandse cultuur: ‘Alleen brood als lunch is nog even een ding’
BRAAMT - Dertig Ghanese kinderen maken deze week kennis met Nederland vanaf het kampeerterrein bij Markant Outdoor in Braamt. Vrijdag stond in het teken van survival en actief bezig zijn.
06-08-2022
Steengroeve laat wonderen uit de geschiedenis zien: hier zwommen miljoenen jaren geleden plesiosauria rond
WINTERSWIJK - Miljoenen jaren geleden zwommen er bij Winterswijk plesiosauria rond. Het bewijs daarvoor is afgelopen week gevonden in de steengroeve. ,,Kijk, we hebben een tand, een wervel en een bot van een poot gevonden”, zegt professor Jelle Reumer trots. ,,Voor Nederland een unieke vondst.”
06-08-2022
De kick van zingende stenen: Martie is al decennia de vaste molenaar van de Wenninkmolen in Lintelo
Als het waait is hij naar eigen zeggen niet te houden. Maar eigenlijk kriebelt het altijd wel bij Martie te Brake (65), de molenaar van de Wenninkmolen in Lintelo. ,,Wekelijks ben ik er een keer of drie. Ook als er niet gemalen kan worden, want er is altijd wel wat te doen aan onderhoud.”
06-08-2022
Joris Nieuwenhuis bereidt zich voor op Vuelta
Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem koerste de afgelopen maanden niet. In Polen maakte de Team DSM-renner deze week zijn rentree, ter voorbereiding op de Vuelta.
06-08-2022
Charlison Benschop: ‘Ik voelde me buitengesloten bij Fortuna Sittard’
Burak Yilmaz bracht Charlison Benschop (32) terug naar de Achterhoek. Met plezier trekt de voetbalzigeuner het shirt van De Graafschap aan, al begint hij zondag in Zwolle nog op de bank.
06-08-2022
Nieuws gemist? ‘Moeder niet geholpen bij zelfdoding’ • Hoge muur van buren spuugzat • Palmboomdiefstal op scootmobiel
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van vrijdag 5 augustus.
05-08-2022
Rijkswaterstaat worstelt met protesttroep van boeren langs snelwegen: rekening al in de tonnen
Tien dagen na de grote acties van blokkeerboeren op diverse snelwegen zijn de sporen van hun protesten nog steeds zichtbaar. Het is Rijkswaterstaat nog niet gelukt alle troep op te ruimen, maar er wordt keihard aan gewerkt en het komt goed, verzekert woordvoerder Diederik Fleuren. Intussen loopt de rekening voor de schoonmaakacties al in de tonnen.
05-08-2022
Piloten oefenen laagvliegen met helikopters boven Gelderse gemeenten
Mensen in Berkelland, Lochem, Brummen, Bronckhorst en Zutphen kunnen volgende week hinder ondervinden van een laagvliegoefening met Apache gevechtshelikopters van Defensie.
05-08-2022
Siem de Jong traint apart, Charlison Benschop niet in basis De Graafschap tegen PEC Zwolle
De Graafschap begint zondag (12.15 uur) bij PEC Zwolle aan de competitie in de Keuken Kampioen Divisie zonder Siem de Jong en Charlison Benschop in de basis.
05-08-2022
70 vindt ze maar niks en vooral veel te oud voor haar leeftijd
Je zou het haar niet geven, maar m’n moeder werd afgelopen week 70 jaar. Zij vindt het maar niks en vooral veel te oud voor haar leeftijd, maar het is natuurlijk superjong. Zeker als je bedenkt dat mijn broer 52 is, m’n zusje 42 en ik volgend jaar 50 word.
05-08-2022
In Heelweg worden elke week tachtig dieren waardig gecremeerd: ‘Elk dier is een maatje dat deel uitmaakt van het gezin’
Dieren hebben de gave om niet te oordelen en zijn onbezonnen en eerlijk. Een verademing, vindt schrijver en columnist Jonah Falke, die daarom in deze zomerserie ruim baan geeft aan de dieren. En soms een beetje aan hun baasjes. Vandaag aflevering 2: Het dierencrematorium in Heelweg.
05-08-2022
Schennispleger besluipt vrouw van achteren, trekt haar broek naar beneden en maakt stootbeweging
BOCHOLT - Twee Duitse vrouwen zijn deze week kort na elkaar op dezelfde plek slachtoffer geworden van een zedendelict in Bocholt. Een 21-jarige vrouw kreeg dinsdag de schrik van haar leven in een park toen een man haar van achteren besloop, plotseling haar broek naar beneden trok en een stotende heupbeweging maakte.
05-08-2022
Feestartikelen verkopen als dagbesteding in Lichtenvoorde; Put’s Bazar na 69 jaar weg uit Winterswijk
Feestwinkel Put’s Bazar is vertrokken uit Winterswijk. Na 69 jaar aan de Vredensestraat is de winkel verhuisd naar Lichtenvoorde, waar ze deel uitmaakt van zorgbedrijf Workmate Company. ,,Hierdoor kunnen we onze cliënten ook een opleiding in de detailhandel aanbieden’’, zegt Carina Kolkman, verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij Workmate.
05-08-2022
Man achtervolgt en berooft meisje op landweg in buitengebied Winterswijk
WINTERSWIJK - Op de Leeferdinklaan in de Winterswijkse buurtschap Ratum is donderdagavond tussen 21.45 en 22.00 uur een meisje met geweld beroofd van haar geld. Een man achtervolgde het slachtoffer al vanaf de Rotweg, concludeert de politie, haalde haar in en bedreigde haar.
05-08-2022