CORONAKAART | Zes coronadoden in Rheden gemeld, besmettingspiek in Doetinchem
De GGD meldt dat er de afgelopen 24 uur zes mensen zijn gemeld uit de gemeente Rheden die overleden zijn aan corona. Het is een ongekend hoog aantal, zeker ook op het totaal van 41 coronadoden in heel Nederland.
06-03-2021
Hoogleraar over vondst babylijkje: ‘Eerst doodsoorzaak vaststellen’
's-HEERENBERG/NIJMEGEN - ,,Eerst moet de doodsoorzaak worden vastgesteld", zegt Henny Sackers, hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sackers gaat in op de vondst van een babylijkje, afgelopen maandag in ’s-Heerenberg.
06-03-2021
Leo restaureert ornamentenplafond in monumentaal pand: ‘Zo kom je ze niet vaak tegen’
DOESBURG - Loslatende stuclagen, scheurvorming, extreme vuilaanhechting en verkeerd uitgevoerde reparaties. De plafonds in het voormalige doktershuis aan de Koepoortstraat in Doesburg waren er belabberd aan toe.
06-03-2021
Nieuwe druk voor De Graafschap: van jager naar prooi in promotiestrijd
DOETINCHEM - Wekenlang raasde De Graafschap als een hongerige jager door de eerste divisie. Maar na de geslaagde inhaalrace is de Doetinchemse club zelf weer een prooi voor de concurrenten. Dat zorgt voor nieuwe druk.
06-03-2021
Stadse Fratsen: Van de Krokusstraat in ’s-Heerenberg had ik nog nooit gehoord
Van de Krokusstraat in ’s-Heerenberg had ik nog nooit gehoord. Tot ik er deze week drie dagen achter elkaar rondliep. De eerste keer moest ik zoeken vanwege een wegopbreking.
06-03-2021
Rustaagh!
Er zit vanwege corona nog steeds geen kip in de stadions, maar je voelt de druk toenemen. Welke twee clubs gaan naar de eredivisie?
06-03-2021
Het kon héél even: schaatsen in Winterswijk
WINTERSWIJK - Na een bijzonder koude nacht was de ijsbaan in Winterswijk vanochtend, voor de allerlaatste keer, weer geopend. ,,De zon schijnt, het ijs is spiegelglad, ik zie alleen maar blije gezichten. Beter kan niet’’, zei voorzitter Auke Spijkstra van de Winterswijkse IJsvereniging.
06-03-2021
Roy startte nieuw streetfoodcafé, maar toen kwam corona: ‘Ik heb mezelf drie jaar de tijd gegeven’
WINTERSWIJK - Jonge ondernemer Roy Heesen (30) had vorig jaar februari net zijn handtekening gezet voor zijn nieuwe eetcafé Las Fritas in Winterswijk, toen in maart de coronacrisis uitbrak en de horeca op slot ging. ,,Alleen in de zomer kon ik drie maanden open.”
06-03-2021
Hidde Jurjus zit bij KFC Uerdingen 200 kilometer in de bus voor een thuiswedstrijd
KREFELD - Hidde Jurjus (27) zit met KFC Uerdingen in een sportieve én financiële crisis. De voormalig doelman van De Graafschap is bij de Duitse club meer dan ooit met randzaken bezig. Maar de goalie blijft positief en vecht voor zijn toekomst.
06-03-2021
Wanneer wordt het weer druk op de Markt in Winterswijk? ‘Dit is niet langer houdbaar zo’
WINTERSWIJK - Ze zijn het helemaal zat en willen zo snel mogelijk weer open. Winkel- en horecaondernemers hebben het zwaar en kunnen niet wachten tot ze weer aan het werk mogen. De Gelderlander volgt het komend jaar negen ondernemers op de Markt in Winterswijk.
06-03-2021
De Graafschap-trainer Snoei hoopt op juiste antwoord Dekker na pijnlijke wissel: ‘Rick mag best even teleurgesteld zijn’
DOETINCHEM - De Graafschap-trainer Mike Snoei hoopt dat Rick Dekker snel de knop omzet na zijn pijnlijke wissel in het thuisduel met Jong AZ (1-1). De coach heeft zijn middenvelder afgelopen week in een gesprek laten weten dat hij ‘zeker niet afgeschreven’ is bij de Doetinchemse eerstedivisionist.
05-03-2021
Roemloos einde dreigt voor crisisclub Schalke 04 én Huntelaar
Nog voordat het sprookje van Klaas-Jan Huntelaar goed en wel is begonnen bij Schalke 04, dreigt al een tragisch einde. In de thuiswedstrijd tegen directe rivaal FSV Mainz 05 (acht punten meer) vecht de roemruchte club vanavond (20.30 uur) voor een laatste strohalm, na wéér een absurde crisisweek. Nog altijd zonder Huntelaar, die pas tien minuten speelde sinds zijn terugkeer in Gelsenkirchen.
05-03-2021
Drie mannen opgepakt voor vrachtwagenbrand waarbij chauffeur ernstig gewond raakte
DOESBURG - De politie heeft drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de vrachtwagenbrand in Doesburg. De chauffeur, een 46-jarige man uit Bergen op Zoom, raakte daarbij ernstig gewond.
05-03-2021
Speciale stemstraat in Winterswijk voor stemmen vanuit de auto
WINTERSWIJK - In navolging van andere Achterhoekse gemeentes zoals Aalten kunnen kiezers in Winterswijk op 17 maart vanuit de auto hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. Bij het milieubrengstation van de ROVA aan de Leeghwaterweg wordt daarvoor speciaal een stemstraat ingericht.
05-03-2021
‘Periodekoorts’ bij De Graafschap: ‘Zo'n prijs kan ons een extra boost geven’
DOETINCHEM - De Graafschap is in de ban van de strijd om de derde periodetitel. De Doetinchemse eerstedivisionist wil zondagavond (20.00 uur) in het thuisduel met FC Eindhoven een volgende stap zetten richting het periodekampioenschap.
05-03-2021
Plan voor verdubbeling aantal windmolens op grens Aalten en Lichtenvoorde
AALTEN / LICHTENVOORDE - Het windmolenpark Hagenwind wil uitbreiden met zeven tot tien grote windmolens. Het energiebedrijf wil die plaatsen naast de acht bestaande windturbines. Die staan op Aaltens grondgebied, maar voor de uitbreiding is ook de medewerking van buurgemeenten Oost Gelre en Oude IJsselstreek nodig.
05-03-2021
Leermeester hoort celstraf eisen voor ontucht met kwetsbare vrouw: ‘Heb ongelooflijk spijt’
ARNHEM - Ja, hij heeft haar hand op zijn kruis gelegd, maar dat was alles. En nee, hij wist niet dat ze beperkingen had. ,,Ik heb ongelooflijk spijt van wat ik heb veroorzaakt. Ik hoop dat het goed gaat met haar.”
05-03-2021
Achterhoekers, doe mee met ons lezersonderzoek!
Steeds meer Randstedelingen naar de Achterhoek. Ben je bang om niet meer plat te mogen praoten of zie je er juist kansen in? Voor een verhaal in de krant is de redactie van de Gelderlander benieuwd naar jouw mening.
05-03-2021
Onheil treft Doetinchemse rockopera Freyheyt; nieuwste plan is een film
In september 2017 ziet Doetinchemmer Wim Maatman de theatershow ‘Het Verzet Kraakt’ in Almelo. Over de oorlog, 22 keer opgevoerd voor telkens 1200 mensen. Het idee voor de rockopera ‘Freyheyt’ over jonge Doetinchemse verzetsmensen en de legendarische Cees Misset is geboren.
05-03-2021
Het is lente: sla je geliefde onder de arm en vier het voorjaar
Beste Achterhoekers. Er hangt voorjaar in de lucht. Terug naar het nieuwe ouwe lentegevoel als dat prikkie komt. Onze hokken uit en samen met de koeien TikTok-dansjes maken bij de weidegang. Maar wat doet de onverstoorbare Achterhoekse man als die romantiek er aan komt stormen?
05-03-2021
Opvallende aanstelling ex-wethouder Van de Wardt bij nieuwe sociale dienst Oude IJsselstreek
GENDRINGEN - Ex-wethouder Peter van de Wardt van de gemeente Oude IJsselstreek treedt in dienst bij STOER, de nieuwe sociale dienst van die gemeente. De aanstelling is opvallend omdat Van de Wardt als wethouder het initiatief nam voor de uittreding van Oude IJsselstreek uit Laborijn, de gezamenlijke sociale dienst van die gemeente met Doetinchem en Aalten.
05-03-2021
Doetinchem int ook over 2021 geen terrasbelasting horeca vanwege corona
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem int ook over 2021 geen terrasbelasting bij de lokale horeca. Totaal gaat het daarbij om een bedrag van 90.000 euro waar de gemeente van afziet.
05-03-2021
Marijke was de eerste Achterhoekse met corona: ‘Toen er twee ‘marsmannetjes’ in mijn slaapkamer stonden begon de film’
HENGELO - Marijke Nieuwenhuis (74) uit Hengelo was vorig jaar de eerste Achterhoekse bij wie het coronavirus werd vastgesteld. Exact een jaar later is dit haar verhaal.
05-03-2021
Verdachte Posbankmoord op Alex Wiegmink opnieuw in cassatie tegen celstraf van 18 jaar
DEN HAAG/ RHEDEN - Souris R., die vorige week in hoger beroep is veroordeeld tot achttien jaar cel voor zijn aandeel in de Posbankmoord in 2003, gaat opnieuw in cassatie bij de Hoge Raad. Dit heeft zijn advocaat Wieteke Drummen gezegd.
05-03-2021
Hengelo krijgt er een bistro bij terwijl de horeca op slot zit: ‘We gaan ooit weer open, iedereen snakt ernaar’
HENGELO - De horeca zit deze maand een half jaar op slot als gevolg van de coronalockdown. Dwars tegen die stroom in begint Marco Jansen bistro De Smederij in Hengelo. Want: ,,We gaan ooit weer open. Daar snakt iedereen naar.”
05-03-2021
Snoei staat als ‘puntenpakker’ al tussen de succestrainers van De Graafschap; nu nog eeuwige glorie
DOETINCHEM - Mike Snoei kan de tiende trainer worden die met De Graafschap promoveert naar de eredivisie. De oefenmeester staat bij de Doetinchemse club qua puntengemiddelde – in de eerste divisie – al in een illuster rijtje succescoaches. Slechts twee voorgangers kunnen bogen op betere cijfers. De top 5 van grootste puntenpakkers.
05-03-2021
Oplichtersbende ingerekend die bankgegevens bejaarden ontfutselde: ‘Misselijkmakend’
GIESBEEK/ ZEDDAM - Met de arrestatie van drie jonge inwoners van Arnhem denkt de politie een oplichtersbende te hebben ingerekend, die de afgelopen week op zeker drie plekken in de regio bankgegevens heeft ontfutseld van nietsvermoedende inwoners. ,,Zulke zaken zijn misselijkmakend”, zegt wijkagent Florus Noppen.
05-03-2021
Windpark Doetinchem moet 35.000 inwoners van stroom voorzien
DOETINCHEM - Het geplande Windpark Doetinchem moet 30.000 tot 35.000 inwoners van stroom voorzien. Dat vertelde Jorick Messink, projectleider namens Green Trust, woensdagavond tijdens een digitale informatieavond over het plan.
05-03-2021
Doesburg mikt op tweede topzomer: snel extra gratis parkeerplekken
DOESBURG - Extra parkeerplaatsen aan de rand van het oude centrum en een nieuwe stalling voor touringbussen bij zwembad Den Helder. Hanzestad Doesburg is klaar voor weer een topzomer, corona of niet.
05-03-2021
Dure auto waarmee klant heel Europa doorreed eindelijk terug bij garagebedrijf
Autodealer Peterman Exclusief uit Enschede heeft eindelijk de Lexus terug die vorige zomer in goed vertrouwen aan een klant werd meegegeven. De auto werd woensdagochtend teruggevonden op een parkeerplaats in het nabij Nijmegen gelegen dorp Ewijk.
05-03-2021