Mag je trots zijn op je moedige opa? Kleinzoon Jan Jacob vertelt over het verzetsleven van één van de 46 van Rademakersbroek
Jan Jacob de Groot is één van de 46 slachtoffers van Rademakersbroek, op 2 maart 1945. Kleinzoon en naamgenoot Jan Jacob vertelt zijn verhaal in de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. ,,NSB-nabestaanden hoeven zich niet te schamen. En ik hoef niet trots te zijn.’’
02-03-2024
Heftig ongeluk net over de grens bij Isselburg; twee doden, onder wie een Nederlandse motorrijder
Een Nederlandse motorrijder is zaterdagmiddag verongelukt in Isselburg. De man reed over de L469, een populaire route vanuit de Achterhoek naar de snelweg A3, en kwam daarbij in botsing met een bestuurder van een elektrische rolstoel. Beide mannen hebben het ongeluk niet overleefd
02-03-2024
Wisch en AVW’66 winnen en hekkensluiter Sprinkhanen zorgt voor grote stunt
DZC’68 blijft tweede in de eerste klasse H. Bij Achilles'12 werd met 0-4 gewonnen. De topper in de vijfde klasse A van het zaterdagvoetbal tussen SSA Wisch en Leones is zaterdagmiddag in het voordeel van Wisch beslecht. In Terborg werd het 3-0. Sprinkhanen won nipt met 1-0.
02-03-2024
Hoogste tijd Tanja Háágeman te bellen nu eerste paal de grond in dreigt te gaan
,,Kan ik Tanja Háágeman spreken?” Naar onze redactietelefoon belt bijna niemand – vrijwel alles gaat immers mobiel – maar nu blijft-ie maar overgaan tijdens de ochtendvergadering. Ik spoed me naar het bureau en neem op. Loes Smid uit Wijnbergen. Ze vraagt naar een collega die niet bestaat.
02-03-2024
Aggregaat valt van aanhangwagen en blokkeert afrit van A18
Een aggregaat dat van een auto-aanhanger was gevallen, heeft zaterdag voor overlast gezorgd op een afrit van de A18 ter hoogte van Doetinchem.
02-03-2024
‘Rampspoed’ treft Zwarte Cross; Slingeland Ziekenhuis houdt grote oefening
Waarschuwing, dit is een oefening! Maar goed ook, want het zal je maar gebeuren. Zo sta je langs de kant te genieten van een biertje en rondscheurende motoren tijdens de Zwarte Cross, zo vliegt één van de motoren uit de bocht recht op jou af. Met deze rampspoed ging het Slingeland Ziekenhuis zaterdagochtend aan de slag.
02-03-2024
Weer prima optreden De Graafschap-doelman Thijs Jansen. Maar hoelang nog?
Hij kreeg in 90 minuten één serieuze bal op doel en die zat erin. Toch keepte Thijs Jansen (22) tegen TOP Oss (2-1) wederom een prima wedstrijd voor De Graafschap. Hoelang nog?
02-03-2024
Predikant Ina Veldhuizen gaat van warm bad Doetinchem naar Wageningen: ‘Houd je hoofd en vooral je hart er bij’
Ze kreeg volop ruimte om te experimenteren, voelde zich meer dan thuis als predikant bij de Protestantse Gemeente in Doetinchem. Toch vertrekt Ina Veldhuizen na elf jaar naar Wageningen. ,,Voor iedereen is plek in onze kerk. Jij hoort erbij en mag er ook zijn.”
02-03-2024
Orion ontvangt landskampioen Dynamo in Doetinchem
De volleyballers van eredivisionist Active Living Orion uit Doetinchem spelen zondag de derde wedstrijd in de A-poule, tegenstander is landskampioen Dynamo uit Apeldoorn.
02-03-2024
Voor Mirko Zwiers is het te vroeg voor een stap terug: ‘Daar ben ik nog te fanatiek voor’
Mirko Zwiers heeft al bij veel clubs in de top van het amateurvoetbal gespeeld. Na dit seizoen begint hij opnieuw aan een nieuw avontuur. Hij verruilt AZSV voor DETO. Voor een terugkeer naar DSVD is het te vroeg.
02-03-2024
Een paar dagen na veroordeling voor slaan zoon (9), is ’s-Heerenbergenaar agressief tegen zijn vrouw
Als een 42-jarige ’s-Heerenbergenaar binnen twee jaar nog een keer voor een mishandeling bij de rechter moet komen, gaat hij in ieder geval zestig dagen de gevangenis in. Op 11 februari sloeg en schopte hij zijn vrouw, nota bene een paar dagen na een veroordeling voor de mishandeling van zijn zoon (9).
02-03-2024
40-2, dat is nog eens een uitslag! Helaas klopte er geen bal van
Het stond er echt: SDOUC-FC Bergh 40-2. Niet bij de pupillen, maar in de derde klasse C van het zondagvoetbal.
02-03-2024
‘Wij willen weer zonder angst in de trein kunnen stappen’
Een mede-reiziger gedroeg zich agressief tegen Ricardo Brouwer in de trein, omdat hij een regenboogbandje droeg. Hij is niet de enige die dit overkomt, zag de coc-voorzitter recent weer en hij vindt dat de NS meer moet doen om reizen met de trein veilig te houden. ‘We hebben te maken met een ernstig probleem.’
02-03-2024
Achterhoekse voetbaltrainer Willem te Nijenhuis (65) overleden
De bekende en geliefde Achterhoekse voetbaltrainer Willem te Nijenhuis is deze week overleden. Willem was ernstig ziek en overleed afgelopen dinsdag op 65-jarige leeftijd.
02-03-2024
We kunnen geld niet eten
Ik ben op het gebied van milieu een doorsnee ondeskundige burger. Ik ben dus afhankelijk van mensen die er verstand van hebben.
02-03-2024
No Cure No Pay-bureaus hebben weinig succes in de Achterhoek, toch wachten tientallen mensen nog op hun WOZ-beoordeling
Met QR-codes, flyers, persoonlijke gesprekken en eenvoudige formulieren willen de Achterhoekse gemeenten het inwoners en pandeigenaren makkelijker maken om zelf een bezwaar in te dienen tegen de vastgestelde WOZ-waarde van een woning of bedrijfspand. Alles om te voorkomen dat No Cure No Pay-bureaus (NCNP) worden ingeschakeld.
02-03-2024
Voor de liefhebber: Een winterdorp plus een boek over de winter van 1928
Hulp nodig, naar iets op zoek of iets in de aanbieding? De lezers van De Gelderlander helpen elkaar! Mail ons gerust door hier te klikken.
02-03-2024
We gaan (nog steeds) massaal de grens over voor boodschappen; Doetinchem blijft populair
Het aantal Nederlanders dat in 2023 voor inkopen de oversteek naar Duitsland maakte is ten opzichte van 2019 bijna verdubbeld. Tegelijkertijd zijn Duitse bezoekers nog steeds o zo belangrijk voor plaatsen in de grensstreek als Winterswijk, Dinxperlo en ’s-Heerenberg.
02-03-2024
'Het was vreselijk eng': leden Extinction Rebellion blikken terug op een volledig uit de hand gelopen protest in Doetinchem
Een vrachtwagenchauffeur die dreigt door te rijden en een demonstrant die omver wordt geduwd en hoofdletsel oploopt. De wegblokkade van Extinction Rebellion in Doetinchem, eind vorig jaar, liep compleet uit de hand, maar leverde de klimaatactivisten wél de gehoopte aandacht op. Twee leden van XR Achterhoek blikken terug.
01-03-2024
Peloton schiet uit de startblokken: ‘Ik ben bijna de hele winter in Spanje geweest om te trainen’
De klassieker Ster van Zwolle is zaterdag de traditionele aftrap van het nationale wielerseizoen. Ook renners uit de regio staan te popelen zich te laten zien.
01-03-2024
Meeste inwoners Oude IJsselstreek hebben leefbaarheid afgelopen jaar achteruit zien gaan
De leefbaarheid in en om Oude IJsselstreek is afgelopen jaar verminderd, blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau Voor de Statistiek.
01-03-2024
Uittip: deze ontmoetingsdag voor muzikanten is dit weekend in Doetinchem
Nog geen plannen dit weekend? Op zaterdag 2 maart is de Muziek Meeting Achterhoek (MMA) in het filmhuis in Doetinchem. Een gratis ontmoetingsdag voor iedereen die zich regelmatig met muziek bezig houdt: van muzikanten en producers tot hiphopartiesten, boekers, managers, podcasters, technici en programmeurs.
01-03-2024
AZSV-trainer: ‘Nog lang niet veilig’; Longa’30 heeft nog steeds kopzorgen
AZSV staat op een nette zesde plek in de vierde divisie D, maar trainer Martijn Beltman van de Aaltenaren is nog niet gerust op handhaving.
01-03-2024
Petitie tegen de komst van flexwoningen op de Zeskamp in Ulft: ‘bouw liever vogelhuisjes’
Zo'n duizend handtekeningen zijn gezet tegen de komst van zes flexwoningen op de Zeskamp in Ulft. Burgemeester Otwin van Dijk nam de petitie aan die werd overhandigd door buurtbewoners. Zij zijn faliekant tegen de woningen in het groene parkje.
01-03-2024
Festival Achterland XL pakt uit in Doetinchem: dit is de line-up!
Van Douwe Bob tot Diggy Dex en van Joel Borelli totLa Fuente: tijdens het Pinksterweekend geniet je van meer dan dertig artiesten in Doetinchem! Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei is de entree van Achterland zoals altijd gratis. De kaartjes voor Achterland XL op donderdag voorafgaand aan het festival zijn vanaf nu te koop!
01-03-2024
Tienermeisje op weg naar huis op ‘erg vervelende wijze’ lastiggevallen door man
Een tienermeisje is donderdagmiddag op ‘erg vervelende wijze’ lastiggevallen door een man in Woold, vlak bij Winterswijk. Dat meldt wijkagent Willem Saris. De politie is op zoek naar de man.
01-03-2024
Nederland is medeplichtig aan de schending van het oorlogsrecht in Gaza
Minister Geoffrey van Leeuwen van Buitenlandse Handel legt zich niet neer bij de uitspraak van de beroepsrechter, dat Nederland de levering van onderdelen voor F-35-straaljagers aan Israël moet stoppen en gaat in cassatie. Met een ‘gunstige’ cassatie-uitspraak, kan het Israëlische leger doorgaan met bombarderen door doeltreffende straaljagers – operationeel gemaakt met door Nederland geleverde onderdelen –, met als gevolg nog veel meer onschuldige gewonden en doden dan er nu al zijn.
01-03-2024
Stekker gaat uit Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld, kosten worden te hoog
Het Achterhoeks Hippisch Festijn houdt op te bestaan. Het jaarlijkse paardenevenement in Varsseveld stond vorig jaar voor het laatst op de kalender.
01-03-2024
Houtwal 2.0 brengt natuur dichter bij boer en koe: ‘Ik kreeg de vraag of ik een klap van de molen heb gehad’
Een lange rij bomen en struiken in plaats van palen met prikkeldraad. Nieuw is het concept niet, toch zit er wel een moderne twist aan de nieuwe 350 meter lange houtwal die is aangeplant bij innovatiecentrum De Marke in het Hengelose buitengebied.
01-03-2024
Zoveel WOZ-bezwaren dat ze een jaar later nog niet behandeld zijn: Alles ingezet om claims van bureautjes te voorkomen
Met QR-codes, flyers, persoonlijke gesprekken en eenvoudige formulieren willen de Liemerse gemeenten het inwoners en pandeigenaren makkelijker maken om zelf een bezwaar in te dienen tegen de vastgestelde WOZ-waarde van een woning of bedrijfspand. Alles om te voorkomen dat No Cure No Pay-bureaus worden ingeschakeld.
01-03-2024