Op sommige plekken in Florida stormvloed tot 3,6 meter hoog door orkaan Ian
Orkaan Ian zorgt in sommige kustplaatsen voor een stormvloed van zo'n 3,6 meter hoog. De stormvloed veroorzaakt grote overstromingen, maar volgens de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, stijgt het water aan de kust niet verder nu de orkaan landinwaarts trekt.
29-09-2022
Onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag oud-Kamervoorzitter Khadija Arib
Het presidium van de Tweede Kamer gaat onderzoek doen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter en huidig PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Dat doet het presidium naar aanleiding van een advies van de landsadvocaat dat NRC heeft ingezien. Bij de landsadvocaat waren meldingen binnengekomen van "machtsmisbruik", een "schrikbewind" en een "onveilige werkomgeving".
29-09-2022
Na Nord Stream-explosies rijst de vraag: wie deed dit en waarom?
De onderzeese explosies aan de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 van begin deze week doen niet alleen zorgen baren, maar ze roepen ook vragen op. Wie zit erachter, en vooral: waarom?
28-09-2022
Video | Orkaan Ian houdt huis in zuidwesten van Florida
Weerexperts bestempelen de orkaan als 'extreem gevaarlijk'.
28-09-2022
Oud-coördinator versterking Groningen voelde zich 'belazerd' door NAM
Hans Alders voelde zich in zijn laatste periode als Nationaal Coördinator Groningen "belazerd" door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat bedrijf van Shell en ExxonMobil was, toen Alders was aangesteld om de regie te nemen over de versterkingsoperatie, verantwoordelijk voor de uitvoering. De NAM vertraagde de boel, verklaart Alders woensdag aan de enquêtecommissie die de Groningse gaswinning onderzoekt.
28-09-2022
Eneco en Greenchoice negeren toezichthouder en verhogen tarieven op 1 oktober
Eneco en Greenchoice verhogen zaterdag 1 oktober gewoon de tarieven. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn de energiebedrijven te laat met het informeren van hun klanten over de tariefverhogingen. De toezichthouder beraadt zich dan ook op vervolgstappen.
28-09-2022
Jutta Leerdam over relatiebreuk met Koen Verweij: 'Het is niet makkelijk geweest'
Jutta Leerdam heeft het moeilijk gehad na haar relatiebreuk met Koen Verweij. De topschaatsster verbrak vorige maand na vijf jaar haar relatie met de Noord-Hollander.
28-09-2022
Miedema schiet Arsenal ten koste van Ajax Vrouwen naar Champions League
Ajax Vrouwen is er woensdagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Door een doelpunt van Vivianne Miedema leed de Amsterdamse ploeg in eigen huis een desastreuze 0-1-nederlaag tegen Arsenal.
28-09-2022
Haagse uitdrukking 'actieve herinnering' krijgt plek in Dikke Van Dale
De term 'een actieve herinnering ergens aan hebben' krijgt een plek in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon woensdag aan persbureau ANP laten weten.
28-09-2022
Ook Bonaire getroffen door klimaatverandering, Greenpeace start rechtszaak
Zeespiegelstijging, koraalsterfte, hitte en steeds krachtigere orkanen. Ook het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt niet gespaard van klimaatverandering. Dat blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Greenpeace. Greenpeace start samen met inwoners van Bonaire een rechtszaak om betere bescherming af te dwingen.
28-09-2022
Heggen, bosstroken en natuurlijke oevers moeten over 8 jaar verdubbeld zijn
De herfst is begonnen, en daarmee hét seizoen om heggen, houtwallen en bosstroken te planten. Die hebben grote waarde voor het landschap en de natuur. Maar er is ook haast bij, om onze eigen klimaatdoelen te halen en aan Europese afspraken voor natuurbescherming te voldoen.
28-09-2022
CDA wil net als VVD eerst 'goed gesprek' bij officieel veranderen geslacht
Net als coalitiepartner VVD wil ook het CDA dat er eerst een "goed gesprek" wordt gevoerd met iemand die op papier zijn of haar geslacht wil laten veranderen bij de gemeente.
28-09-2022
Sabotage toont kwetsbaarheid energiesysteem: 'Wake-upcall voor heel Europa'
De waarschijnlijke sabotage bij twee Nord Stream-gaspijpleidingen uit Rusland laat zien dat ook de Nederlandse energie-infrastructuur kwetsbaar is, zeggen experts tegen NU.nl. Maar het is nog wachten op een nationale strategie om pijpleidingen en elektriciteitskabels te beschermen.
28-09-2022
Orkaan Ian wordt nog krachtiger op weg naar Florida
De kracht van de orkaan Ian is opgeschaald naar categorie vier, wat betekent dat windsnelheden tot ruim 250 kilometer per uur mogelijk zijn. Er is maar één gevaarlijkere categorie: nummer vijf. De orkaan zou daar bijna krachtig genoeg voor zijn en is nog maar op een paar uur afstand van Florida.
28-09-2022
Hoofdverdachte witwaszaak waarin ook Jumbo-baas verdacht wordt langer vast
De hoofdverdachte in een grote witwaszaak rondom autohandel en sponsoring in de motorcross blijft zestig dagen langer vastzitten. Jumbo-topman Frits van Eerd is ook verdachte in deze zaak, maar werd twee weken geleden vrijgelaten.
28-09-2022
OM eist twaalf jaar cel en tbs tegen man die vriendin wurgde in haar woning
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen Boris S., die in het najaar van 2020 zijn Haagse vriendin in haar woning zou hebben gewurgd.
28-09-2022
Archeologen ontdekken prehistorische sauna in Nijmegen
Archeologen hebben in Nijmegen een sauna ontdekt met zweethutten en koudwaterbaden van 3.600 jaar oud. Op het Europese vasteland zijn zulke sauna's volgens hoofdonderzoeker Peter van den Broeke nooit eerder gevonden. De prehistorische sauna's zijn wel bekend in Groot-Brittannië en Ierland.
28-09-2022
Video | Chinezen vallen overheidsmedewerkers aan na aankondiging lockdown
De Chinese miljoenenstad Shenzhen gaat in lockdown omdat tien mensen zijn besmet met het coronavirus. Burgers sloegen tegen de opgezette barricades en gingen op de vuist met overheidsmedewerkers.
28-09-2022
OM eist taakstraf van tachtig uur tegen Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom
Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep een taakstraf van tachtig uur geëist tegen Alberto Stegeman voor het achterlaten van een nepbom op een militaire basis in 't Harde in 2018. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van berichtgeving van Shownieuws.
28-09-2022
Politie onderzoekt niet-natuurlijke dood van wolf bij Gelders Heerde
De politie is begonnen met een onderzoek naar de dood van een wolf in de buurt van het Gelderse Heerde, aan de rand van de Veluwe. Het dier werd vorige week woensdag gevonden ten westen van de snelweg A50. Volgens de politie is er sprake van een niet-natuurlijke dood.
28-09-2022
Files zijn niet alleen terug, het is zelfs drukker op de weg dan voor corona
Het is op de weg overdag een stuk drukker dan voor corona. De filezwaarte (het aantal kilometers maal het aantal minuten file) tussen 10.00 en 15.30 uur is toegenomen met 17 procent. Ook de ochtend- en de avondspits zijn inmiddels iets drukker dan voor de coronacrisis losbarstte, meldt de ANWB aan NU.nl.
28-09-2022
Nord Stream was al dicht en toch stijgt de gasprijs: hoe kan dat?
Begin deze week waren er ontploffingen bij de Nord Stream-pijplijnen in de Oostzee. Hoewel er geen grote hoeveelheden gas doorheen stroomden, zorgde het nieuws toch voor een hogere gasprijs. Volgens experts komt dit doordat het laat zien hoe kwetsbaar onze energietoevoer is. "Als er ooit een werkende pijplijn wordt beschadigd, hebben we echt een probleem."
28-09-2022
Video | Dit Russische megajacht is geveild voor 39 miljoen euro
Een jacht dat eigendom was van de Russische zakenman Dmitry Pumpyansky is geveild voor 39 miljoen euro. Het 73 meter lange jacht Axioma heeft onder meer een zwembad, 3D-bioscoop, 12 slaapkamers en een fitnessruimte.
28-09-2022
OM hoeft Gomarus-scholen niet alsnog te vervolgen voor antihomobeleid
Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en Zaltbommel niet alsnog te vervolgen voor het antihomobeleid van de reformatorische school. Twee oud-leerlingen van de school en COC Nederland probeerden vervolging van de school af te dwingen, maar het gerechtshof in Den Haag heeft hun eisen woensdag afgewezen.
28-09-2022
Voor tientallen asielzoekers geen plek in Ter Apel, Zoutkamp weigert opschaling
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn in de nacht van dinsdag op woensdag tientallen mensen buiten gestrand. Zij hebben in tenten overnacht die vrijwilligers uitdeelden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gevraagd om meer bedden in de tijdelijke opvanglocatie in Zoutkamp. De burgemeester daar heeft dat verzoek van de hand gewezen.
28-09-2022
Omroepen willen geen journalistiek overleg meer met Ongehoord Nederland
Een aantal NPO-omroepen wil op journalistiek gebied niet meer samenwerken of overleggen met omroep Ongehoord Nederland, zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. In gesprek met NU.nl licht hij het besluit toe: ON! zou de journalistiek in een slecht daglicht plaatsen. Het besluit is een signaal dat de omroep niet meer welkom is.
28-09-2022
EU over schijnreferenda in Oekraïne: 'Illegaal en de uitslagen zijn vervalst'
De referenda die in de bezette gebieden van Oekraïne zijn gehouden over aansluiting bij Rusland zijn "illegaal en de uitslagen zijn vervalst". Dat zei buitenlandcoördinator Josep Borrell van de Europese Unie woensdag. De stembusgang is volgens hem een nieuwe schending van de Oekraïense landsgrenzen.
28-09-2022
Noord-Brabant haalt omgekeerde vlaggen weg vanwege slechter weer
De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat doet de provincie in verband met de verkeersveiligheid. Ook elders in het land worden protestvlaggen verwijderd.
28-09-2022
RIVM vindt nieuwe maatregelen ondanks mogelijke najaarsgolf nog niet nodig
Het is voorlopig niet nodig om nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De basismaatregelen, zoals vaak je handen wassen en bij een positieve test in isolatie gaan, zijn voldoende. Dat adviseert Jaap van Dissel van het RIVM woensdag.
28-09-2022
'Nederlandse' aannemer van Nord Stream speelt geen rol in reparatie
Het bedrijf dat een groot deel van Nord Stream 1 en heel Nord Stream 2 heeft aangelegd, is niet door de exploitant benaderd nadat de gaspijpleidingen lek zijn geraakt. Dat zegt een woordvoerder van Allseas desgevraagd tegen NU.nl.
28-09-2022