Hoe nu verder na de verkiezingsuitslag? Kabinet worstelt nog steeds
Den Haag heeft anderhalve week na kunnen denken over wat de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen nou betekent voor het kabinetsbeleid. Maar er is nog geen begin van een antwoord. De politieke kopstukken zijn het zelfs oneens over wat het probleem eigenlijk is.
25-03-2023
Quiz | Welke iconische presentator stopt ermee? Test jouw nieuwskennis
Lees jij non-stop NU.nl? Neem dan nu de proef op de som en check met deze quiz wat jij nog weet van het nieuws van afgelopen week.
25-03-2023
Mediaoverzicht: 'Pure naïviteit Oranje zet Koeman in zijn hemd bij strafexpeditie'
Binnen- en buitenlandse media zijn hard voor het Nederlands elftal na de afstraffing tegen Frankrijk bij de start van kwalificatiereeks voor het EK 2024. Oranje verloor vrijdag met liefst 4-0 in Stade de France, waar na 21 minuten al drie keer gescoord was.
25-03-2023
Goed nieuws: Duizenden mensen rapen afval | PFAS blijkt toch afbreekbaar
Door het slechte nieuws dat NU.nl vaak domineert, kan het goede nieuws ondersneeuwen. Daarom zetten we positieve en vrolijk stemmende berichten op een rij. Deze week: Duizenden mensen gingen vorig weekend naar buiten om afval te rapen, wetenschappers vinden een manier om 'eeuwige' chemische stoffen af te breken en een negentigjarige schildpad is voor het eerst vader geworden.
25-03-2023
Oud-coureur Piquet krijgt forse boete om racistische opmerking richting Hamilton
Max Verstappens schoonvader Nelson Piquet moet een boete van 5 miljoen Braziliaanse reaal (zo'n 885.000 euro) betalen. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 werd door de rechtbank in Brazilië bestraft vanwege racistische en homofobe opmerkingen over Lewis Hamilton.
25-03-2023
Zeker 14 doden en veel schade door tornado in Amerikaanse staat Mississippi
Zeker veertien mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van een tornado in de Amerikaanse staat Mississippi. Meerdere mensen zitten vast onder het puin. Reddingsacties zijn gestart.
25-03-2023
Video | Webcam filmt enorme explosie bij chocoladefabriek in VS
Bij een explosie in een Amerikaanse chocoladefabriek zijn zeker twee mensen omgekomen. Minstens zes mensen raakten gewond.
25-03-2023
Cabaretier Theo Maassen stuurt peuter de zaal uit tijdens voorstelling
Theo Maassen heeft vrijdagavond een peuter de zaal uitgestuurd tijdens zijn optreden in Antwerpen.
25-03-2023
NU+ | Facebook weet alles over je, maar bij Chinese apps wordt het pas écht eng
Rijksambtenaren mogen straks geen TikTok meer gebruiken op werktelefoons. Het besluit van het kabinet komt voort uit zorgen over spionage door de Chinese overheid. Voor Amerikaanse dataslurpers, zoals Facebook en Google, zijn die waarschuwingen er niet.
25-03-2023
Sinds MeToo is de intimiteitscoördinator niet meer weg te denken van de filmset
De MeToo-beweging heeft een hoop teweeggebracht, zeker in de filmindustrie. Zo kwamen er personen op filmsets die de intieme scènes begeleiden. Is er 5,5 jaar later nog steeds behoefte aan deze zogeheten intimiteitscoördinatoren en hoe staat het er nu voor met de veiligheid op filmsets?
25-03-2023
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden
Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Drie personen hebben zich later op de avond gemeld op het politiebureau. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht.
25-03-2023
OM concludeert dat oud-medewerker geheime dienst natuurlijke dood stierf
Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar het overlijden van oud-MIVD'er Hans van de Ven afgerond. De 69-jarige man is een natuurlijke dood gestorven. Uit het onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat de voormalige medewerker van de geheime dienst is vermoord, melden Argos en het AD.
25-03-2023
Italiaan die meer dan duizend manuscripten stal ontsnapt aan celstraf
Filippo Bernardini, die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend manuscripten te komen, is aan een gevangenisstraf ontsnapt. Tegen de dertigjarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York zei dat de man al lang genoeg in voorarrest had gezeten.
25-03-2023
Koeman schrikt van zwak Oranje in Parijs: 'Ik verwacht maandag een reactie'
Bondscoach Ronald Koeman is behoorlijk geschrokken van het niveau van Oranje in het EK-kwalificatieduel met Frankrijk. Zijn ploeg beleefde een kansloze avond en ging met 4-0 ten onder.
25-03-2023
Video | Goudjakhals steeds vaker gespot: kan dit dier samenleven met de wolf?
De goudjakhals werd in 2016 voor het eerst gezien in Nederland en steeds vaker duiken er beelden van op. Het dier lijkt erg op de wolf, maar kunnen de twee ook samenleven in hetzelfde gebied?
25-03-2023
Intel-oprichter Gordon Moore (94) die 'wet van Moore' bedacht overleden
Medeoprichter Gordon Moore van chipmaker Intel is vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan is vooral bekend om 'de wet van Moore', zijn voorspelling over de rekenkracht van computerchips.
25-03-2023
Weerbericht: Code geel in kustprovincies en Zuid-Limburg vanwege windstoten
In de kustprovincies en Zuid-Limburg is zaterdag vanaf 11.00 uur kans op zware windstoten. Het KNMI heeft daarom code geel afgekondigd voor Zuid-Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en de Waddeneilanden. In de loop van de middag worden de windstoten minder krachtig.
25-03-2023
Rwandees die model stond voor film Hotel Rwanda vrijgelaten uit gevangenis
Paul Rusesabagina is vrijdag vrijgelaten na een celstraf van meer dan negenhonderd dagen. De Rwandees werd beroemd nadat de film Hotel Rwanda een groot publiek op de hoogte had gebracht van zijn heldendaden tijdens de Rwandese genocide in 1994.
25-03-2023
Hoofdaanklager die Trump beschuldigt krijgt poederbrief met doodsbedreiging
De New Yorkse hoofdaanklager Alvin Bragg is vrijdag met de dood bedreigd. Hij kreeg op zijn kantoor een poederbrief bezorgd. Bragg leidt het onderzoek naar oud-president Donald Trump in de zaak rond het betaalde zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels.
25-03-2023
Oranje begint tweede tijdperk Koeman met kansloos verlies tegen Frankrijk
Het Nederlands elftal is vrijdag met een kansloze 4-0-nederlaag tegen Frankrijk begonnen aan de EK-kwalificatie en de tweede termijn van bondscoach Ronald Koeman. Door een historisch slechte start was het na 21 minuten al 3-0 voor de vicewereldkampioen.
25-03-2023
Aarde met weinig gevolgen geraakt door sterkste magnetische storm in zes jaar
De aarde is vrijdag geraakt door de krachtigste magnetische storm sinds 2017. Het verschijnsel verraste wetenschappers, maar heeft geen grote gevolgen gehad. Wel was op veel plekken het poollicht fraai te zien.
24-03-2023
Pensioenfonds ABP vergoedt schade van 8.000 mensen die pensioen misliepen
Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim achtduizend mensen. Zij kregen jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen, terwijl ze daar wel recht op hadden.
25-03-2023
Dassen en bevers vormen op bijna honderd plekken een risico voor treinverkeer
Door heel het land zijn bijna honderd plekken waar dassen en bevers burchten hebben gebouwd onder het spoor, zegt een woordvoerder van ProRail tegen NU.nl. Het graafwerk van de dieren kan het treinverkeer uiteindelijk verstoren, al hoopt ProRail dat het zover niet komt.
24-03-2023
NU+ | Jeugdzorgmedewerkers over werkdrukakkoord: 'Even lucht happen'
De werkdruk voor jeugdbeschermers wordt stapsgewijs verminderd. Een mooie stap voor het oplossen van de problemen in de jeugdzorg, vindt de branche. Maar wat vinden jeugdzorgmedewerkers zelf? NU.nl sprak drie van hen.
24-03-2023
Liveblog | Reacties na rampzalige avond Oranje in Parijs
24-03-2023
Gehavend Oranje start met Taylor, Simons en debutant Geertruida tegen Frankrijk
Het Nederlands elftal begint vrijdag met debutant Lutsharel Geertruida aan de EK-kwalificatiekraker tegen Frankrijk (aftrap 20.45 uur). Ook Kenneth Taylor, Xavi Simons en Jasper Cillessen staan in de basis in Parijs.
24-03-2023
Mensenrechtenorganisaties kritisch over optreden Franse politie bij protesten
In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat ze willekeurige of preventieve arrestaties noemen. Ook spreken ze van buitensporig gebruik van geweld.
24-03-2023
Britse politie komt duizenden cybercriminelen op het spoor via loksites
Britse rechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar cybercriminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Hierdoor kwamen hun gegevens in handen van de politie en kunnen zij binnenkort een bezoekje verwachten.
24-03-2023
Hoogste rechtbank ziet geen reden minister te vervolgen na aangifte moskeeën
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) gaat geen opdracht geven voor strafrechtelijk onderzoek naar minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Moslimorganisaties hadden aangifte tegen hem gedaan vanwege discriminatie. De Hoge Raad, de hoogste rechtbank van het land, zag geen aanleiding om tot vervolging over te gaan. De Tweede Kamer kan nog anders beslissen.
24-03-2023
Gemeenten: Onbegrijpelijk dat kabinet spreidingswet asielopvang niet aanpast
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het "onbegrijpelijk" dat het kabinet de forse kritiek op de spreidingswet voor asielopvang naast zich neerlegt. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) liet vrijdag weten dat hij de adviezen van de Raad van State niet opvolgt en de wet onveranderd naar de Tweede Kamer stuurt.
24-03-2023