Steeds meer Oekraïners willen naar huis, eerste vluchtelingen al op vliegtuig gezet
Het ministerie van Justitie en Veiligheid ziet een duidelijke toename van het aantal Oekraïense vluchtelingen dat hulp wil om terug te keren naar huis. De eerste twee Oekraïners zijn afgelopen donderdag met behulp van de Dienst Terugkeer en vertrek (DT&V) teruggekeerd. Voor anderen wordt een geschikte vlucht gezocht, zegt een woordvoerder na vragen van NU.nl.
24-05-2022
Corona zorgt voor stijging in aantal meldingen van discriminatie
De maatregelen rond het coronavirus hebben vorig jaar voor een toename gezorgd in het aantal meldingen en registraties van discriminatie bij de politie en de antidiscriminatievoorzieningen (ADV's). Dat blijkt dinsdag uit de rapportage Discriminatiecijfers in 2021. Het is voor het derde jaar op rij dat het aantal meldingen toeneemt.
24-05-2022
Doodstraf volgens Amnesty vaker toegepast vanwege versoepeling coronaregels
De doodstraf is in 2021 vaker toegepast, constateert Amnesty International. Na vijf jaren van afname steeg het aantal executies met 20 procent vergeleken met 2020. Toch was het aantal uitgevoerde doodstraffen vorig jaar het op een na kleinste sinds 2010.
24-05-2022
Veiligheidsregio's willen met 150 opvangplekken per regio Ter Apel ontlasten
De 25 veiligheidsregio's streven ernaar om de komende drie weken per regio 150 extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Met die kortetermijnoplossing wordt het asielzoekerscentrum in Ter Apel even ontlast. Over drie weken praat het Veiligheidsberaad over een structurele oplossing.
24-05-2022
Video | Kan jouw gemeente gedwongen worden om asielzoekers op te vangen?
De 25 veiligheidsregio's gaan op korte termijn tweeduizend extra plekken realiseren voor asielzoekers. Ze willen ook dat het Rijk gemeenten kan dwingen asielzoekers op te nemen. In deze video leggen we uit hoe dat werkt.
24-05-2022
Nieuwe foto's opgedoken van premier Johnson op een borrel tijdens lockdown
Van de Britse premier Boris Johnson zijn nieuwe foto's gepubliceerd waarop hij tijdens een lockdown het glas heft in zijn ambtswoning op Downing Street 10. De kritiek van de oppositie dat de premier met de feestjes zijn eigen regels heeft overtreden, zwelt daardoor verder aan.
24-05-2022
Meer zzp'ers in de zorg: 'Ik wil nooit meer terug in loondienst'
In de zorg is een groot personeelstekort. De roosters worden steeds strakker ingepland en de werkdruk wordt steeds groter. Om meer vrijheid te krijgen kiezen steeds meer zorgmedewerkers ervoor hun vak uit te voeren als zelfstandig ondernemer. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?
24-05-2022
Noord-Korea zegt dat coronasituatie 'onder controle' is
Noord-Korea ziet een stabiele neerwaartse trend in de eerste bevestigde corona-uitbraak van het land. Pyongyang meldde dinsdag voor de derde achtereenvolgende dag minder dan 200.000 nieuwe patiënten met koortsverschijnselen.
24-05-2022
Lichaam maandenlang vermiste man gevonden in Overijssels kanaal
Er zijn aanwijzingen dat de overleden man die zondag werd gevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik in het Overijsselse Bruchterveld door een misdrijf om het leven is gekomen, zo meldt de politie maandag. Het gaat om de 33-jarige Jihad Jafo uit Enschede, die sinds december vorig jaar vermist was.
23-05-2022
Weerbericht: Grauwe en grijze dag met af en toe regen en soms wat zon
Dinsdag trekken wolkenpartijen over het land, waardoor het af en toe grauw en grijs is. Het kan kort regenen, maar niet al te hard.
24-05-2022
China na belofte Biden aan Taiwan: 'Verenigde Staten spelen met vuur'
De Verenigde Staten spelen met vuur, waarschuwt China als reactie op de ongebruikelijk krachtige Amerikaanse boodschap dat Washington bereid is met geweld Taiwan tegen Chinese agressie te verdedigen. De Amerikanen "trekken de Taiwankaart om China in bedwang te houden", maar ze zullen zichzelf verbranden, aldus de regering in Peking.
23-05-2022
Overzicht | Eerste Rus veroordeeld, Rusland wil Azovstal-militairen berechten
Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Oekraïense autoriteiten hebben voor het eerst een Russische soldaat veroordeeld voor het plegen van een oorlogsmisdaad. Verder zei Rusland Oekraïense militairen die de beruchte Azovstal-staalfabriek in Mariupol verdedigden, te willen laten berechten in de pro-Russische regio Donetsk.
24-05-2022
Video | Hoe oud-bondskanselier Schröder vriend van Poetin werd
Voordat Angela Merkel bondskanselier van Duitsland werd, was Gerhard Schröder zeven jaar het hoofd van de Duitse regering. Nu wordt Schröder een paria in eigen land genoemd vanwege zijn lobbyactiviteiten en vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin.
24-05-2022
VS stelt enkele doses Jynneos-vaccin beschikbaar voor behandeling apenpokken
Amerikaanse gezondheidsautoriteiten staan op het punt om enkele doses van het Jynneos-vaccin vrij te geven voor de behandeling van apenpokken, meldt gezondheidsinstituut CDC maandag.
24-05-2022
Nederland voerde bijna 10 procent minder uit naar VK in eerste jaar na Brexit
Vanuit Nederland werd in 2021, het eerste jaar na de Brexit, 40,5 miljard euro aan goederen getransporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat is 9,6 procent minder dan in 2020, toen de export al flink gedaald was door de coronapandemie.
24-05-2022
Nederlands marineschip heeft 4.000 liter olie verloren in Baltische Zee
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft de afgelopen maand ongeveer 4.000 liter smeerolie verloren op de Baltische Zee, zo maakt het ministerie van Defensie maandag bekend.
23-05-2022
Longcovidpatiënten mogen griepprik halen, ook groep HPV-prik uitgebreid
Het Rijksvaccinatieprogramma wordt verder uitgebreid. Onder meer mensen met langdurige covid worden toegevoegd aan de groep die een griepprik mag halen. Daarnaast mogen jongeren tussen de 18 en 26 jaar nu ook een HPV-vaccinatie halen. Dat schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
23-05-2022
Meer onderzoek naar menstruatiestoornis na coronaprik
Bijwerkingencentrum Lareb gaat opnieuw onderzoeken of menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. Eerder onderzoek heeft nog geen afdoende conclusie opgeleverd.
23-05-2022
Gomarus-scholen volgens onderwijsinspectie weer 'veilig voor iedereen'
De Gomarus Scholengemeenschap, met vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel, is volgens de onderwijsinspectie nu veilig voor iedereen. De instelling raakte vorig jaar in opspraak na berichten over hoe kinderen gedwongen werden uit de kast te komen, terwijl ze er niet aan toe waren. Leerkrachten moesten ook homoseksualiteit van leerlingen en andere leraren bij het bestuur verklikken.
23-05-2022
Video | Zelensky hamert op belang sancties tijdens World Economic Forum
President Zelensky sprak maandag het World Economic Forum in Davos toe via een videoverbinding. De oorlog in Oekraïne en de economische gevolgen ervan zijn dit jaar de belangrijkste thema's op de internationale conferentie.
23-05-2022
Feyenoord-fans mogen bij winst in finale tóch duik nemen in Hofpleinfontein
Supporters van Feyenoord mogen bij winst van de Conference League toch een duik nemen in de Hofpleinfontein in het centrum van Rotterdam, bevestigt een woordvoerder van Stadsbeheer maandag aan NU.nl na berichtgeving van Rijnmond. De fontein wordt momenteel "bestormingsproof" gemaakt.
23-05-2022
Ellen van Dijk verplettert werelduurrecord met afstand boven 49 kilometer
Ellen van Dijk heeft maandag het werelduurrecord verpulverd. De 35-jarige Nederlandse reed op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen liefst 49,245 kilometer, bijna 1 kilometer verder dan de vorige recordhoudster Joss Lowden.
24-05-2022
Man (94) veroordeeld voor aanranding dementerende bewoners Antwerps tehuis
De rechtbank in Antwerpen heeft maandag een 94-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar voor het aanranden van dementerende bewoners in een Antwerps woon-zorgcentrum, waar hij zelf ook verblijft.
23-05-2022
Discriminatie volgens politiechef 'structureel probleem' binnen politie
Binnen de Nederlandse politie hebben agenten regelmatig te maken met discriminatie en racisme. Er is sprake van "een structureel probleem", zegt politiechef Martin Sitalsing, verantwoordelijk voor diversiteit bij de politie, maandag bij Spraakmakers op NPO Radio 1.
23-05-2022
Politie Rotterdam pakt in enkele maanden ruim honderd geldezels op
De politie in Rotterdam meldt in de afgelopen maanden ruim honderd geldezels te hebben opgepakt. In totaal werd tot nu toe 27.000 euro terugbetaald aan slachtoffers.
23-05-2022
Livestream | Ellen van Dijk lijkt op weg naar werelduurrecord
Ellen van Dijk valt maandag het werelduurrecord voor vrouwen aan op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen. Het huidige record van 48 kilometer en 405 meter (ruim 193 rondjes op de wielerbaan) staat op naam van de Britse Joscelyn Lowden. Kijk hier live mee.
23-05-2022
Politie ontvangt tiental tips na oproep in deepfakevideo Sedar Soares
De politie heeft een tiental tips binnengekregen naar aanleiding van een getuigenoproep in een deepfakevideo die zondagavond werd gepubliceerd. In de video is Sedar Soares te zien, die in 2003 op dertienjarige leeftijd werd gedood.
23-05-2022
Aantal mensen met apenpokken in Nederland gestegen naar zes
Het apenpokkenvirus is tot nu toe bij zes mensen in Nederland vastgesteld, zo maakt het RIVM maandag bekend. Zaterdag bevestigde het instituut al twee apenpokkengevallen.
23-05-2022
Opnieuw enorme drukte en lange wachttijden op Schiphol door personeelstekort
Passagiers op Schiphol moeten rekening houden met extra lange wachttijden. De drukte is maandag enorm vanwege het tekort aan beveiligingspersoneel. "En dat komt nog eens boven op het personeelstekort waar we al mee te maken hebben", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.
23-05-2022
Nederlandse acteur en Bernhard-vertolker Eric Schneider (87) overleden
De Nederlandse acteur en regisseur Eric Schneider is maandag op 87-jarige leeftijd overleden na een val, laat zijn familie weten aan het ANP.
23-05-2022