Geen extra kinderopvangtoeslag ondanks flinke stijging tarieven
Ouders moeten komend jaar een groter deel van de kinderopvangkosten zelf betalen. Dit komt doordat het kabinet heeft besloten de toeslag niet volledig mee te laten stijgen met de hogere tarieven in de kinderopvang. Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken na berichtgeving van RTL.
05-12-2022
Twee kinderen zwaargewond na aanval met mes in Duitsland, dader opgepakt
Een man heeft in het Zuid-Duitse dorpje Oberkirchberg twee meisjes van dertien en veertien jaar neergestoken. De kinderen waren onderweg naar school. Ze zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft drie mensen, onder wie de vermoedelijke dader, aangehouden.
05-12-2022
Negenjarige Gino kwam door verwurging om het leven
De negenjarige Gino is overleden aan de gevolgen van verwurging, zo is maandag duidelijk geworden. Donny M. is verantwoordelijk voor zijn dood. M. heeft bekend dat hij de jongen in juni seksueel heeft misbruikt en daarna heeft omgebracht.
05-12-2022
Luchtalarm bleef door technische storing stil in Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg zijn maandag om 12.00 uur geen sirenes te horen geweest. In de rest van Nederland was het luchtalarm wel te horen.
05-12-2022
Leefstijlapps van zorgverzekeraars: tastbare beloning werkt het best
Veel zorgverzekeraars proberen klanten met leefstijlapps te motiveren om gezonder te leven. Apps die tastbare beloningen geven werken het beste, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Als er geen of alleen virtuele beloningen tegenover staan, houden mensen hun goede gedrag minder lang vol.
05-12-2022
Twee veertienjarigen aangehouden na mishandeling personeel in Haagse tram
De politie heeft zondagavond twee veertienjarigen aangehouden nadat zij mogelijk betrokken waren bij een mishandeling van twee medewerkers van vervoersbedrijf HTM in een tram in Den Haag. Het gaat om een jongen uit Den Haag en een meisje uit Leidschendam die deel uitmaakten van een groep jongeren die overlast veroorzaakte.
05-12-2022
Video | Buitenlandse journalisten in Qatar snappen kritiek op spel Oranje niet
Analytici Marco van Basten en Rafael van der Vaart waren na de wedstrijd tegen de Verenigde Staten kritisch op het spel van het Nederlands elftal. Hoe denken buitenlandse journalisten in Qatar over de op- en aanmerkingen over het spel van Oranje?
05-12-2022
Waarom steeds meer jongeren op straat belanden
Steeds meer jongeren leven in Nederland op straat, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Leger des Heils. In een jaar tijd kwamen er zo'n 108 daklozen van 18 tot 22 jaar bij. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoe kan dat?
05-12-2022
Beruchte Wagner Group ontkent achter pakketjes met dierenogen te zitten
De beruchte Wagner Group ontkent verantwoordelijk te zijn voor de pakketten met dierenogen die bij Oekraïense ambassades in Europa zijn bezorgd. Ook de ambassade in Den Haag ontving vrijdag zo'n bloederig pakket.
05-12-2022
Museum vindt resten van laatste Tasmaanse tijger na 86 jaar terug in vitrinekast
De resten van vermoedelijk de laatste Tasmaanse tijger zijn maandag teruggevonden in een Australisch museum. De schedel, botten en huid van het dier lagen ruim 86 jaar in een vitrinekast in de Tasmanian Museum and Art Gallery in Hobart. Door een administratieve fout was niet duidelijk dat ze van het inmiddels uitgestorven dier waren.
05-12-2022
WK-programma | Japan en Zuid-Korea azen op nieuwe stunt
Op de derde dag van de knock-outfase bij het WK voetbal in Qatar is het de beurt aan Kroatië en Brazilië. De vicewereldkampioen neemt het op tegen het stuntende Japan, waarna de 'Goddelijke Kanaries' aantreden tegen het al even verrassende Zuid-Korea.
05-12-2022
België maakt zich met proces aanslagen in Brussel op voor grootste zaak ooit
Ruim zes jaar na de aanslagen in Brussel begint maandag de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachten. Het is de grootste rechtszaak in België tot nu toe. Wat is er gebeurd en wat kunnen we verwachten?
05-12-2022
Verdachte cardiologen waren stiekem ook huurbaas van Zwols ziekenhuis
Het Zwolse ziekenhuis Isala huurde jarenlang gebouwen van vijf cardiologen die er werkzaam waren. Het ziekenhuis wist niet dat zij via een verhullende constructie eigenaar waren van meerdere panden in de buurt. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.
05-12-2022
El Salvador zegt ruim 140 bendeleden te hebben opgepakt in omsingelde stad
De regering van El Salvador meldt in minder dan twee dagen meer dan 140 vermeende bendeleden te hebben opgepakt in Soyapango. De stad is sinds zaterdag omsingeld door tienduizend militairen en agenten en is daardoor volledig afgesloten van de buitenwereld.
05-12-2022
Video | Dronebeelden tonen sneeuwlandschap in Zuid-Limburg
In het zuiden van Limburg is maandagochtend sneeuw gevallen. Meteorologen verwachten niet meer dan 5 centimeter sneeuw.
05-12-2022
Overheid verstuurt vanmiddag voor de twintigste keer het NL-Alert-testbericht
De overheid verstuurt vandaag om 12.00 uur het NL-Alert-testbericht. Het alarmsysteem, dat nu tien jaar bestaat, moet alle inwoners van Nederland kunnen waarschuwen bij noodsituaties.
05-12-2022
Oranje leeft toe naar kwartfinale: 'Niet alleen Messi is van wereldniveau'
Het Nederlands elftal leeft met vertrouwen toe naar de kraker tegen Argentinië vrijdag in kwartfinales van het WK voetbal in Qatar. Het wordt voor veel spelers bijzonder om te spelen tegen Lionel Messi, die op zijn vijfde en laatste WK wereldkampioen wil worden. Maar dat moet niet leiden tot te veel ontzag.
05-12-2022
Video | Geen stroom en huizen in puin: de raketaanvallen in Oekraïne in kaart
Sinds begin oktober nemen de raketaanvallen op Oekraïne vanuit Rusland enorm toe. Huizen worden verwoest, miljoenen mensen zitten zonder stroom en er ontstaan rijen om vers water te halen. Waar in het land worden al deze aanvallen gepleegd?
05-12-2022
Bouw van grootste radiotelescoop ter wereld gaat na dertig jaar van start
De bouw van de grootste radiotelescoop ter wereld begint maandag, schrijft BBC News. De schotels van de Square Kilometre Array (SKA) in West-Australië en Zuid-Afrika zullen samenwerken en een gebied van honderdduizenden vierkante meters beslaan. Onderzoekers gaan met de SKA theorieën van Albert Einstein toetsen en zoeken naar buitenaards leven.
05-12-2022
Weerbericht: Sint moet uitkijken dat hij in Zuid-Limburg niet van dak glijdt
Het is maandag bewolkt en in het zuidoosten regenachtig. In Limburg kan (natte) sneeuw vallen en in het zuiden van de provincie blijft de sneeuw ook liggen. Pakjesavond wordt daar een gladde operatie voor Sinterklaas.
05-12-2022
Steeds meer mensen met psychische aandoeningen en de ggz staat al onder druk
Steeds meer volwassen Nederlanders hebben een psychische aandoening. Zeker een kwart van de 18- tot 75-jarigen had in het afgelopen jaar een psychische stoornis. Dat zijn zo'n 3,3 miljoen mensen. Twaalf jaar geleden ging het volgens het Trimbos-instituut nog om minder dan 18 procent. Tegelijkertijd staat de geestelijke gezondheidszorg (ggz) onder hoge druk en worden de wachtlijsten langer.
05-12-2022
Internationale wapenhandel minder hard gegroeid vanwege coronapandemie
De internationale wapenhandel is in 2021 verder toegenomen. Maar de coronapandemie leidde tot problemen met de toelevering en dat beperkte de groei.
05-12-2022
Grote drugsvangst van 9,7 ton cocaïne in Caribische Zee
Autoriteiten hebben 9,7 ton cocaïne onderschept bij acht operaties in de Caribische Zee. De drugs waren bestemd voor de VS en Europa en hebben volgens Colombia een straatwaarde van 327 miljoen dollar (310 miljoen euro).
05-12-2022
Kwaliteit van leven blijft op peil, maar staat in toekomst onder druk
De kwaliteit van het leven in ons land is het afgelopen jaar op veel vlakken gelijk gebleven of toegenomen. Op de langere termijn staat die kwaliteit wel onder druk, met name op economisch en natuurlijk vlak. Dat concludeert statistiekbureau CBS in zijn jaarlijkse regionale Monitor Brede Welvaart.
05-12-2022
Engeland wint eenvoudig van Senegal en treft Frankrijk in kwartfinales WK
Engeland heeft zich zondag eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van het WK voetbal in Qatar. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate was met 3-0 te sterk voor Senegal en treft Frankrijk bij de laatste acht.
04-12-2022
Kap van onveilige Nelson Mandelabrug in Zoetermeer met spoed verwijderd
De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Dat is zondag besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat, die de brug onderzocht. De gemeente zegt dat het verkeer onder de fiets- en loopbrug niet hoeft te worden stilgelegd.
04-12-2022
Video | Oekraïne deelt beelden van neerhalen Russische helikopter
De Oekraïense luchtmacht heeft zondag beelden gedeeld waarop een helikopter neergehaald wordt. Het zou gaan om en Russische KA-52-helikopter.
04-12-2022
Frankrijk kwartfinalist op WK na bijzondere goals Mbappé en Giroud tegen Polen
Frankrijk heeft zondag op overtuigende wijze de kwartfinales van het WK voetbal in Qatar bereikt. De titelverdediger won in het Al Thumama Stadium door een recordgoal van Olivier Giroud en twee fraaie treffers van Kylian Mbappé met 3-1 van Polen.
05-12-2022
Het Bonnetje | 'Idioot dat eten voor paar dagen 50 euro kost'
Elke dag naar de super om de hoek of één keer per week alle koopjes af? Met de huidige kostencrisis zijn we kritischer op onze uitgaven, ook in de supermarkt. In de rubriek Het Bonnetje spreken we elke week met een Nederlander over zijn supermarktstrategie in tijden van inflatie.
04-12-2022
Video | Nare ervaring met lachgas: 'Ik word nooit meer de oude'
Per 1 januari 2023 is het bezit en de verkoop van lachgas verboden. Wij waren benieuwd naar de ervaringen die jongeren hebben met deze drug. Suzanne en Wassim vertellen hun verhaal.
04-12-2022